Logo regionálního portálu regionivancicko.cz

Regionální zpravodajství

Rosické uzeniny jsou v oblibě i v Praze. Firma má již šestadvacetiletou tradici

Lukáš Hemala, Rosa
pondělí 9.3.2020

Ilustrační foto
Autor: pixabay

„Hovězí chipsy mají úspěch. Hodí se výborně k televizi. Nebo na rande, když dojdou slova, mládenec vytáhne balíček chipsů, nabídne slečně a rozpaky jsou rozptýleny,“ říká Lubomír Hadač o oblíbeném produktu firmy, kterou se společníkem Pavlem Zapletalem v Rosicích rozjeli už před 26 lety. Povídali jsme si také se spolumajitelem masozávodu Martinem Kučerou.

Slyšel jsem, že kromě nejrůznějších koutů našeho kraje si vaše speciality našly své zákazníky i v Praze...
Hadač: Ano je to tak, je to obchodní partner, který jezdí na Moravu na víno a dostal před lety tip na naše výrobky. Vyzkoušel je a od té doby od nás nakupuje pravidelně. Česká republika je malý rybník, a pokud tu někdo přijde s něčím kvalitním, rychle se to rozkřikne. Osobní reference jsou lepší reklama než deset billboardů. Praha však není jediné město za hranicemi Jihomoravského kraje, kde koupíte například rosickou grilovací klobásu nebo Hadačův krček, naše výrobky znají také ve Žďáru nebo v Olomouci.

Kromě zmíněných chipsů je ve vaší nabídce nějaká novinka?

Hadač: Určitě. Pořád vymýšlíme nové věci. Zkoušíme je na našich prodejnách, vždyck je to ale běh na dlouhou trať, než se na ně zákazníci naučí, ale má to perspektivu.
Kučera: Důležité je najít si své místo na trhu. My se profilujeme na specialitách dělaných dle našich vlastních receptur. Nemá smysl soupeřit s velkými holdingovými řetězci v segmentu levných výrobků. Zakládáme si také na tom, že maso bereme výlučně z českých chovů.
Hadač: Pokud možno, co nejvíc masa bereme od zemědělců přímo z regionu. To, že maso necestuje stovky kilometrů ze zahraničí, má samozřejmě vliv na jeho kvalitu.

Často se mluví o dovozu levného vepřového masa z Polska, které vedlo ke zrušení spousty chovů u nás. Přineslo skokové zdražení masa v EU v první polovině loňského roku v tomto ohledu nějakou zásadní změnu?

Kučera: Pro naše chovatele to je určitě pozitivní změna. Cena masa se konečně přiblížila jeho reálné hodnotě. Trh je však stále deformován dotacemi, zejména pokud je dostávají velké holdingové společnosti.  Pro malé a střední podnikatele to spolu s rostoucími regulacemi vytváří dost demotivující prostředí.

Mluvil jste o vaší obchodní strategii. Pro dobré fungování je ale nezbytné mít také dobré zaměstnance a řezničina je, myslím, dřina. Máte dostatek zájemců o tuto profesi?

Hadač: Tu a tam se někdo objeví. Je to ale podobné jako u všech řemesel. Chybí tady mladá generace se zájmem o manuální práci.
Kučera: Osobně jsem přesvědčen, že pokud se něco zásadního nezmění v učňovském školství, tak brzy všechny řemeslné a dělnické práce budou dělat lidé z Asie. Ve velkých montovnách je to realita už dnes. Je velká škoda, že stát nepodporuje spolupráci škol a firem.  Ty by mohl motivovat například formou daňových úlev, aby měly zájem poskytovat učňům smysluplnou praxi.

Poslední otázku jsem vyhradil pro vzkaz vašim zákazníkům.
Děkujeme za přízeň a srdečně zveme na první letošní farmářský trh, který bude opět na nádvoří zámku v sobotu 4. dubna.

Článek byl převzat ze zpravodaje Rosa se souhlasem vydavatele

TOP
B.C.S. s.r.o. nabízí práci na pozici kuchařka v obci Rosice

kuchařka

B.C.S. s.r.o. Rosice nabízí volné pracovní místo na plný úvazek, na zkrácený úvazek (HPP, DPP). ➤ Nabízíme pracovní smlouvu na plný i částečný úvazek. Výuční list není podmínkou. Pozice je vhodná také pro OZP

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama